Exhibition        Furniture
|
TIPPING POINT

Client: Ministry of Finance
With: Judy Wetters

Het Rijksvastgoedbedrijf streeft ernaar om projecten circulair aan te pakken, waarbij ze afval in bouwactiviteiten nu en in de toekomst minimaliseren en hergebruik van materialen stimuleren. De huidige metalen prullenbakken worden vervangen door scheidingsunits. Hierdoor kan iedereen afval scheiden en zijn de huidige prullenbakken objecten geworden die een tweede leven kunnen krijgen in de vorm van een circulair kunstwerk.

Natuurlijke processen op aarde zijn veranderlijk. Indien natuurlijke processen langzaam veranderen, dan kan de aarde zich hierop aanpassen en hiervan herstellen. Snelle veranderingen kunnen de totale balans verstoren. Onze wegwerpmentaliteit put natuurlijke grondstoffen uit. Als we hiermee door blijven gaan, ontstaat er een kantelpunt. Het klimaat zal dan onomkeerbaar veranderen met onherstelbare gevolgen van dien. Om niet bij dit kantelpunt te komen, moeten we toe naar een economie waarin maximaal wordt hergebruikt; een circulaire economie.

Dit kantelpunt hebben we als uitgangspunt genomen van de drie ontwerpen.

Tipping point
Het letterlijke kantelpunt. Het is de druppel die de emmer doet overlopen. Het één heeft invloed op het andere, een verstoring op de ene plek kan grote gevolgen hebben op andere delen in het sculptuur.

Constant tension
Een sculptuur waarbij er spanning ontstaat bij de objecten die hun balans proberen te vinden. Het lijkt elk moment om te kunnen vallen en de balans te verliezen.

Kinetic sculptures
Een serie van drie sculpturen. Elk kinetisch sculptuur symboliseert het recycling proces van een ander materiaal. De materialen glas, plastic en papier. Elke gekoppelde vorm in het sculptuur is een andere stap van het recycleproces. Zonder handeling blijven de fysische regels gelden en verandert het evenwichtige beeld niet.


©Nanneke Boomgaard 2020
|
|